Neem jullie sportzak mee naar de kantine !

0
(0)

Beste voetbalbond, beste sportfederatie, gemeenten en steden, sporthallen en kantines,

Nu de voetbalschandalen stilaan de velden verlaten, zou ik graag een balletje willen opgooien over het aanbod in de kantines. Ik hoop dat u het vangt

We moeten met z’n allen gezonder gaan leven en u kan daarbij helpen. Sporten doen we allemaal al een hele tijd, maar gezond sporten kunnen we nog een pak verbeteren.

Op terrein wordt vaak een goede match gespeeld. Naast het veld echter, kan het een pak beter geregeld worden. Catering is eerder een kentering

Hebt u al eens bekeken wat er achter de toog in het sportcomplex ligt? In het hamburgerkraam naast het veld worden enkel hotdogs, braadworsten en friet met vettige saus geserveerd.

De sportende kinderen zijn tijdens de wedstrijden zo goed bezig, ze bewegen, ze leren samen spelen, ze leren hun vriendjes vertrouwen,… en dan moeten we ze na de match een heel pak strafpunten meegeven omdat er geen gezonde alternatieven beschikbaar zijn.

Waarom bieden we hen geen gezonde dingen aan in de kantine? Omdat het te duur is? Omdat het teveel werk en moeite kost,…? Omdat er te veel commerciële spelers op de zijlijn staan toe te kijken ?

Stel als doel om naast de aangeboden zaken, minstens evenveel gezonde voeding te leggen. Een broodje gezond, een vegetarische hamburger. Biedt eens een groenteburger aan i.p.v. gemakkelijk klaargemaakte fastfood. Kunnen we het snoepgoed niet vervangen door minitomaatjes, bloemkool, witloof, wortels, appelen en peren, aardbeien en ander lekker fruit. Steun de plaatselijke boer niet enkel met een reclamebord langs het veld maar met zijn producten uit de buurt.

Als federatie kan je dat aanmoedigen door bijvoorbeeld de inkomprijs (meer dan 2,5 euro) die supporterende ouders betalen gelijk te stellen met een gratis gezonde drank (kraantjeswater – vers gemaakte groentesoep) en/of gezonde snacks voor spelertjes en supporters. Ik garandeer dat ze met plezier inkom zullen betalen.

Nu is dat niet altijd het geval. Meereizende ouders vinden die inkom vaak een onsportieve verwelkoming. Op een seizoen kan dat bedrag al eens oplopen als je dikwijls meegaat. In de meeste gevallen wordt vader of moeder immers verplicht om de kinderen weg te brengen, soms tot aan de andere kant van de provincie, want zelf kunnen de kinderen er niet geraken. Het zou niet duurzaam zijn dan terug naar huis te rijden en nadien weer te keren.

Niet alleen ouders en kinderen maar ook de fruitboeren zullen het een structurele manier vinden om via deze weg groenten en fruit te verkopen. Het kan hen helpen om het gitzwarte (fruit) jaar 2019 te vergeten.

Moedig ouders positief aan om naar de kinderen te komen kijken. Zij zijn je publiek voor later. Een paar jaar verder betalen ze met plezier om zoon of dochter bezig te zien. Denk niet in vakjes, kijk vooruit

Die inkomprijs compenseren met een gezonde snack of drank kan zeker geen kwaad…

Ik hoop dat u mijn kritiek sportief opneemt en u de spelregels rond het veld binnenkort herbekijkt. Het is niet alleen belangrijk voor het Belgisch Voetbal, maar ook voor alle andere sportfederaties en manifestaties

U kan mijn suggesties gemakkelijk buitenspel zetten. Een scheidsrechter heeft altijd gelijk maar laat ons samen uitkijken naar dat doel en hopen dat sporten op een dag een feest wordt voor elke supporter!

Ik hoop dat er ooit een sportieve samenwerking komt met de (plaatselijke) groente -en fruit boer  en dat we op korte termijn in zoveel mogelijk kantines gezonde snacks vinden, dat stukken fruit worden aangeboden, maar evenzeer wat groenten als fijngesneden wortel, paprika, tros- en minitomaatjes,….

Kunnen we geen grootse samenwerking opzetten met alle gemeenten, alle steden, alle kantines, sportfederaties?

Steven Terlaeken

Steven Terlaeken – Soloslim – Rubensstraat 74 – 2640 Mortsel

Solo_slim@telenet.be

Geef even je waardering als je wil.

Klik op een ster om te beoordelen!

0 / 5. Stemtelling: 0